utca_panorama.png

Iskola

Az intézmény címe:
 
7668, Gyód, Fő u. 98.  Tel: +36 72 461 269
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Iskolánk a Pellérdi Általános Iskola Telephelye.
Intézményvezető: Varga Ágnes
Telephelyvezető: Sasvári Sarolta
 
 

Pellérdi Általános Iskola

Pellérdi Általános Iskola Gyódi Tagiskolája

Tudjon meg további információkat iskolánk népszerűsítő brossurájából! ITT érhető el

A gyerekekkel és a családokkal egy új kapcsolati háló épül

A koronavírus járvány megelőzése érdekében a gyódi suli élete is megváltozott. A szülők minden gyerek esetében megoldották az otthoni tanulás lehetőségét, mi tanítók pedig egy egészen új oktatási formát kezdtünk el kipróbálni az elmúlt hetekben. Köszönjük Izsák Tamásnak a rengeteg segítséget. Emberpróbáló idő ez mindannyiunk számára. De a nehézségből nagyon sokat lehet tanulni is. Abban bízunk, hogy a mi gyerekeink ebből a helyzetből is a jóra fognak emlékezni, s amikor majd az unokáiknak mesélik ezt a „koronavírusos történetet”, akkor a félelem, a szorongás helyett, az élmények fognak eszükbe jutni.
Nem könnyű az alsó tagozatos gyerekekkel az online-iskolában haladni. Rengeteg plusztörődést igényel ez tanártól, szülőtől egyaránt. Csak a nagyon jó közös összefogás segíthet minket túl ezen a krízisen. Szerencse, hogy építhetünk az eddig kialakult közösségi kapcsolatunkra, amelyet a korábbi években alapoztunk meg. Minden család megértette a helyzet nehézségét, s komoly felelősséget vállalnak gyermekik előmeneteléért. Hálásak vagyunk a családoknak a jó együttműködésért.
Az elmúlt hetek arról is szóltak, hogy egész Magyarországon keresik a pedagógusok a helyes arányokat ebben az új helyzetben. 

Mottója:

„A gyermeki lélek az a tabula rasa, amelyre a jövendőt írják fel a tanítók.„

(Juhász Gyula) 
 
Az iskola működésének törvényi feltétele az alapító okirat, melynek legutóbbi változatát, a Pellérdi Általános Iskola Gyódi Telephelye esetében, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ központilag adta ki 2013 júniusában. 

Az iskola elhelyezkedése:

Iskolánk székhelye a 640 fős Gyód település. Ez a Baranya megyei község mindössze 12 km-re helyezkedik el a megyeszékhelytől, Pécstől. Intézményünk Gyód szívében (Gyód, Fő utca 98. tel:72/461-269) működik. http://gyodiskola.hu/ 
 Az intézmény a Pellérdi Általános Iskola Telephelye. Az idejáró gyerekek családias hangulatban, kis létszámú, összevont osztályokban, szinte magántanulókként tanulhatnak. 

Az iskola küldetésnyilatkozata:

Kis közösségünk pedagógiai küldetésének alapja következik helyi sajátosságainkból. A mai világban egyedülálló lehetőség kínálkozik nálunk a természeti környezetbe illeszkedő családias hangulat megőrzésére, és az abban megnyilvánuló személyre szóló fejlesztő foglalkozások működtetésére, az általános fejlesztő célok megvalósítása mellett. 
E fő sajátosság érvényesítése mellett természetesen az iskolában folyó oktató-nevelő munka célja az alapképességek elsajátíttatása, fejlesztése, szilárd erkölcsi értékrend, nemzeti és nemzetiségi azonosságtudat, általános emberi értékek közvetítése, ahol a személyiség- és közösségfejlesztés egyszerre kap hangsúlyt. 
Iskolánkban a nappali rendszerű általános műveltséget megalapozó képzés mellett fontos szerep jut a német nemzetiségi nyelvoktatásnak. Tanulóink heti öt órában tanulják a nemzetiségi német nyelv és irodalmat, illetve heti egy órában a hon- és népismeretet. Első osztályban a gyermeki érzelmekre építve megalapozzuk a német nyelvhez és a néphagyományokhoz való kötődést. A játékos formában való tanulás segíti az óvodából érkező gyermekek kreatív, alkotó tevékenységének kibontakozását. 
Fontos, hogy kialakuljon tanulóinkban az önálló tanulás és ismeretszerzés igénye, az írásbeli kommunikáció képessége magyar és idegen nyelven, az egészséges életvitel, a szociális képességek rendszerének felépítése, a felelősségérzet önmaguk és társaik iránt. 
 
Az iskola nevelési elvei, eredményei, harmonikus, családias légköre, életszemlélete és gyermekszeretete alapján intézményünk képviseli a mai kor kihívásaiban rejlő lehetőségek megvalósulását piciben, apróként, de eredményesen. Intézményünk célja, hogy pedagógiai és szellemi értelemben megfeleljen a XXI. század kihívásainak. 
Alapfeladatunk, hogy olyan gyerekeket bocsássunk a felső tagozatba, akik magyar hazájukat szeretik, életkoruknak megfelelő szinten széles látókörűek, önmaguk értékeit ismerik, a problémák iránt érzékenyek, és logikus rendszerben gondolkodnak. Hisszük, hogy a biztos alapok, a stabil értékrend, egy jó alapozó időszak az ember életében döntően meghatározza az egész későbbi életfolyamat pozitív irányát, megalapozva a fejlődésbe, illetve önnevelésbe vetett hitet, az értelmi és az érzelmi intelligencia bázisait kiépítve a személyiségben.
Az iskola tagjaként a diákok megtapasztalhatják a közösségi lét örömét, élményét, miközben észrevétlenül fejlődik személyiségük, kialakulnak, erősödnek olyan kompetenciáik, amelyek segítik őket abban, hogy felnőttként harmonikus életet élhessenek.
 
A közösségfejlesztés tehát az intézmény nevelési-oktatási tevékenységének fontos és tudatos része. 
Intézményünk minden tanulója első osztálytól elsajátíthatja a számítógéphasználatot, Magyarország leghatásosabb olvasástanítási módszerével tanulnak gyermekeink olvasni, valamint a  fonomimikai módszert is alkalmazzuk az olvasástanításnál . 
Fontos számunkra a tehetséggondozás, tanulmányi versenyeken való részvétel.
Az itt dolgozó pedagógusok célja a szellem és a lélek használatának megtanítása, az akarat- és képzelőerő erősítése, az érzelmek nem eltitkolása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaság felett .
Várunk minden leendő iskolást és szüleit szeretettel.